• Wpisów: 430
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 11:37
  • Licznik odwiedzin: 78 105 / 2082 dni
 
smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
2 opakowania ciasta francuskiego
0,5kg mięsa mielonego
30dag pieczarek
pomidory z puszki (całe bądź krojone)
1 duża cebula
1 jajko
masło
3-4 plastry sera żółtego
DSC00171.JPG

i oczywiście moje osobiste przyprawy bez których w kuchni ani rusz:
DSC00173.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
z samego początku wszystkie składniki kroję. cebulę w kostkę, a pieczarki w pół-plasterki - takie smaży mi się najlepiej. :)

na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i smażymy, a następnie dorzucamy mięso mielone. doprawiamy wyżej pokazanymi przyprawami. *co najważniejsze: nie żałujcie sobie soli i przypraw, bo gdy dacie za mało to ciasto francuskie zabierze cały smak potrawy.*
DSC00178.JPG

na osobnej patelce smażymy pieczarki, uprzednio doprawione solą i pieprzem. ja osobiście smażę na maśle, są po prostu lepsze niż na zwykłym oleju.
DSC00180.JPG
DSC00180.JPG

następnie łączymy mięso i pieczarki razem. i dusimy pod przykryciem około 5 minut. ja przed duszeniem dodałam jeszcze soli.
DSC00182.JPG

na końcu dodajemy pomidory w puszce i pozostawiamy jeszcze kilka minut na ogniu.
DSC00184.JPG

i na tym przygotowanie farszu skończone. uprzedzam jest po prostu zajebisty, już w trakcie smażenia zniknęła jego spora część. :D


zabieramy się za ciasto francuskie, które kroimy w ten sposób:
DSC00185.JPG


nakładamy farsz i zawijamy w takie paszteciki. dociskamy końcówki widelcem. smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
DSC00187.JPG


i wrzucamy do piekarnika na 25-30 minut przy 180st.

około 5 minut przed końcem pieczenia nakładamy na paszteciki ser.
DSC00188.JPG

*i WŁALA!* po prostu niebo w gębie. :D
DSC00189.JPG

Przepis pochodzi od *make me smile.*
ziiielona.pinger.pl

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
skomentuj
  •  
  • Pozostało 1000 znaków